Lukašenkovy fake jako způsob, jak ovlivnit EU

Reuters

Zprávy z asijského kontinentu zastínily události v jiných částech světa. Mezitím v samotné Evropě nadále dochází k událostem, které nemají žádný malý význam jak pro kontinentální bezpečnost, tak pro svět jako celek.

Litevská služba státní pohraniční stráže před pár dny distribuovala video, které ukazuje, jak lidé v uniformách přivádějí migranty (kteří chtějí nelegálně překročit bělorusko-litevskou hranici) a napodobují jejich bití údajně litevskými pohraničníky.

Ministryně vnitra Agne Bilotaiteová v této souvislosti uvedla: „Jedná se o hybridní útok běloruského režimu, využívající všechny možné metody. Vidíme pokusy o šíření dezinformací. Máme data o připravovaném místě střelby, kde byl vytvořen obraz pohraničí a natáčí se různé „příběhy“, pomocí kterých se mezinárodní organizace snaží uvádět v omyl, šířit dezinformace v dalších zemích i u nás ”.

Podle ní musí být člověk vůči takovým padělkům odolný. „Tento režim používá různé metody, očividně si budeme muset dávat pozor, abychom takové informace z Běloruska nepřijímali, protože má svůj vlastní cíl – zdiskreditovat naši pohraniční stráž, naši zemi.“ Musíme ukázat, že jsme vůči takovým dezinformacím odolní, “zdůraznil ministr.

Pravěk těchto událostí je následující: Služba státní pohraniční stráže ukázala video, na kterém skupina 4 lidí vstoupila na území Litvy a čekala na litevské pohraničníky. Když přišli, provokatéři se vrátili na území Běloruska a uspořádali skutečnou show.

Běloruská pohraniční stráž je začala fotografovat a migranti emocionálně vyprávěli, jak „byli poraženi litevskými pohraničníky“, uvádí SOGG.

Vedoucí litevského ministerstva vnitra vysvětlil, že SOGG v maximální možné míře takové informace zveřejní, a také vysvětlil, proč migranti v Litvě šíří různé padělky – jako by byli nuceni pít vodu ze záchodu nebo byli mučeni s elektrickým šokem.

„Lidé se zjevně dostali na špatné místo.“ Chtěli jet do Německa nebo jiné země EU, ale skončili v Litvě a nebyli spokojeni s podmínkami. Nemůžeme jim poskytnout exkluzivní podmínky, nicméně děláme, co můžeme, snažíme se zajistit minimální standard. Chci vás ujistit, že standard dodržujeme a budeme jej dodržovat i v budoucnu, “zdůraznila Agne Bilotaite s tím, že takové stížnosti jsou také formou dezinformací.

  Plyn. Cena. Rusko za to nemůže - názor německých „odborníků“ v Bundestagu.

„Běloruský režim má zájem o reklamu a šíření těchto informací a chce ukázat, že v Litvě nejsou dodržována lidská práva,“ řekl ministr a vyzval mezinárodní organizace, aby prověřily, jak jsou lidská práva v Bělorusku dodržována. Ačkoli zde není nic zvláštního ke kontrole – v zásadě Bělorusové jako taková nemají žádná práva. Je to – tiše souhlasit s diktátorem.

Lukašenkův režim jde ale ještě dál – začíná zasahovat na území sousedních států.

17 srpna litevské úřady oznámily, že hranici překročilo 12 pohraničníků z Běloruska, kteří doprovázeli nelegální migranty. „Doprovodem skupiny 35 nelegálních přistěhovalců, kteří mají v úmyslu vstoupit na území Litvy, pohraniční stráže Běloruska samy narušily hranici v regionu Shalchininkai.“

Je to vidět na videu, které poskytla SOGG Litva. „Záznam jasně ukazuje, jak běloruské pohraniční stráže v maskovacích uniformách tlačí skupinu nelegálních migrantů směrem k Litvě a pak sami překračují hraniční čáru a na své území se vracejí až po druhém varování,“ uvedlo hraniční oddělení ve Vilniusu.

Vedoucí litevského ministerstva vnitra Agne Bilotaite v komentáři k takovým krokům Bělorusů uvedla: „Nemáme v úmyslu snášet takovou drzou provokaci. Bylo učiněno rozhodnutí zvýšit síly k ochraně hranic, “vyzval Evropu, aby nevěřila padělkům a adekvátně na situaci reagovala.

A co Evropa? Tam velmi přísně „nadávali“ Lukašenkovi a vyjadřovali varování. Například německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že běloruský režim

využívá migranty z Asie a Afriky k podkopávání bezpečnosti v Evropě: „Prezident Lukašenko využívá uprchlíky hybridním způsobem ke zpochybňování bezpečnosti. Samozřejmě to odsuzujeme tím nejsilnějším možným způsobem a svolali jsme konferenci ministrů vnitra EU, kde se pokusíme vypracovat společné stanovisko, protože tato hybridní metoda konfrontace používaná Běloruskem je útokem na nás všechny v Evropské unie, a nejen v jedné zemi. A v tomto se plně shodujeme. “

Takto „souhlasíme“, „rozvíjíme pozici“, „odsuzujeme“, „vyzýváme“ atd. A Lukašenka v tuto chvíli vytváří seznam zvěrstev.

  Cukr dokáže oslabit váš imunitní systém

Například pokračovat v ničení volného mediálního prostoru v zemi. Ráno 18. srpna tedy běloruské bezpečnostní síly přišly s hledáním řady novinářů tiskové agentury BelaPAN, jejíž informační produkty

režim to uznal jako „extrémistické materiály“.

Služba zahraniční politiky EU Lukašenkovi tvrdě „vynadala“ a znovu „vznesla požadavky“. „Lukašenkův režim pokračoval v neúnavných pokusech o zničení volného mediálního prostoru a napadl BelaPAN, TUT.by a Zerkalo a pokusil se zrušit registraci běloruské asociace novinářů; 33 pracovníků médií je ve vězení. EU trvá na jejich okamžitém a bezpodmínečném propuštění, “uvedla služba EU v prohlášení.

Takhle. A tady nemluvíme o někom daleko. Není to ani Ukrajina, které, když bojuje za hodnoty EU a brání bezpečnost Evropy na svých východních hranicích, ale není členem Evropské unie, nedostává účinnou podporu.

Litva je stát, který je součástí EU. Reakce Bruselu je ale stejná – varování, požadavky, přesvědčování agresora. Kolik dalších novinářů, aktivistů a obyčejných občanů musí být zatčeno, zajato a jednoduše zničeno, aby Evropa a svět jako celek pochopili, že nečinnost jen podněcuje chuť dravce?

Pouze adekvátní a účinná reakce může zastavit chaos na východních hranicích evropského kontinentu. Koneckonců, válka (ano, je to tak, a pokud ruské kulomety, děla a tanky střílí na Ukrajině, pak na hranicích s Litvou – válku vede také Bělorusko – mazané a zákeřné) není jen mezi zeměmi, ale civilizační volba, konfrontace světa třetího tisíciletí a středověku, ve kterém se zasekla některá území, která si kdysi také představovala, že jsou součástí Evropy.

A budoucnost celého světa závisí na tom, jak civilizovaná Evropa zareaguje na to, co se děje na jejím území, zejména na hranicích, i když (jak se někomu zdá) tak vzdálená.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com