Všechny metody jsou dobré. Co ještě je Moskva ochotna přihodit do ohně svých zájmů

Otázky geopolitické převahy, které byly pro Kreml vždy prvořadé, a dokonce nad osudem vlastních občanů, umožňují Moskvě nijak zvlášť nefiltrovat svůj modus operandi.

Vedení Ruska, které je velmi nábožensky založenou zemí, dokonce tuto otázku postavilo do služeb uspokojování svých vlastních ambicí.

Prostý Rus, který chodí do kostela a hledá odpovědi na své otázky, se často ani nezamýšlí nad tím, jak podle a cynicky moc využívá jeho víru pro své vlastní cíle.

A to se týká jak tradiční víry, tak těch Rusů, kteří si zvolili alternativní cesty. Kreml útočí nejen na vnější nepřátele, ale i na vlastní lidi, z nichž dělá poslušné zbraně a posílá je do služeb svých agresivních cílů.

Podstatou každé víry je dobro, mír a vzájemné porozumění. Když ale sledujeme, co se děje v dnešním Rusku, nabízí se otázka, zda má cynismus Kremlu nějaké hranice.

Když představitel duchovní elity vyzývá své příznivce k agresi, jak tomu rozumět – zbrklost nebo nepochopení situace? Lze si jen stěží představit, že by vysoce postavený úředník v mocenské hierarchii Ruské federace nevěděl, co se děje.

V tomto případě je odpověď zřejmá – to, co se děje, je záměrná volba hlavy. A příkladů je dost.

Například na začátku vojenské agrese Kremlu na Ukrajině v rozhovoru pro ruský list Vzgljad, kde se diskutovalo o válce, vůdce jednoho z náboženských hnutí v současném Rusku, jistý Rjachovský, řekl, že „míru se dosahuje různými metodami, včetně síly, jako v této situaci“.

Oficiálně je církev v Ruské federaci oddělena od státu, ale jak slova této postavy rezonují s kremelským narativem. „Donucením k míru“, „Bombou k osvobození“ atd. – Tyto otřepané moskevské fráze si osvojili i ti, kteří by se jim měli, zdá se, vyhýbat.

  Ukrajina evakuuje lidi. Moskva diskredituje Kyjev.

Zvláště když si uvědomíme, že je nevyslovuje jen tak obyčejný občan – je to šéf duchovní rady ruských sjednocených evangelíků. Pravděpodobně chápete úroveň a podstatu toho, co se děje.

Kromě toho je pan Rjachovský členem řady kolegiálních poradních orgánů v Ruské federaci: je členem Veřejné komory Ruské federace, Rady pro spolupráci se sdruženími při prezidentovi Ruské federace, spolupředsedou Poradního sboru vedoucích protestantských sdružení v Rusku a starším pastorem náboženské organizace v ruském hlavním městě.

Má přístup k různým mediálním platformám, včetně těch mezinárodních, a využívá je k propagaci násilí, čímž veřejně podporuje vojenskou agresi Kremlu.

Jako příklad lze uvést zasedání ruské Státní dumy u kulatého stolu, jehož se Rjachovský zúčastnil a na němž spolu s dalšími podpořil myšlenku ruské invaze na Ukrajinu.

Vrcholným cynismem byl Rjachovského referát, v němž posluchačům představil zkušenosti s realizací humanitárních akcí v Sýrii, aby je využil k pomoci tzv.

Tím vyjádřil nejen neúctu k suverenitě Ukrajiny a podporu agresivnímu postoji Moskvy, ale také prokázal svou antihumánní povahu.

Politika Kremlu, která je ve své podstatě protilidská, je ve světě stále více odsuzována. Proto Moskva hledá další kanály zombifikace a Rjachovského příklad je toho dalším důkazem.

Jeho hlavní nebezpečí pro Evropu spočívá právě v dostupnosti mezinárodních vazeb a platforem pro interpretaci kremelských vizí. To je prakticky neomezený prostor pro manipulaci.

A budoucnost tohoto světa závisí na tom, jak správně a adekvátně bude svět, a zejména Evropa, na tyto výzvy reagovat.

Válka nejsou jen zbraně a tanky. Je to také informační bitva, v níž je duchovní složka pro Moskvu nejvyšší prioritou.

Pro každého běžného Evropana, stejně jako pro každou hlavu státu, je velmi důležité pochopit, kdo stojí před vámi a co říká pod těmi nejsprávnějšími hesly.

  Zajištění práv žen, svobody médií a bezpečnosti pro všechny afghánské občany. První tisková konference Talibanu.

Jedině tak lze zajistit bezpečnost a mír a zaručit tak lepší zítřky pro celou Evropu.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com