Útok wagnerovců na Moskvu je možný. Situace v Rusku může urychlit ukrajinskou ofenzivu, říká analytik

Situace v Rusku bude do určité míry znamenat ochromení vojenských operací na Ukrajině, říká analytik Asociace pro mezinárodní otázky se zaměřením na východní Evropu, zejména Ukrajinu a Rusko Pavel Havlíček. V rozhovoru pro deník FORUM 24 popisuje, jak začala vzpoura wagnerovců v Rusku a zda s jejich vůdcem Prigožinem došla velení ruské armády trpělivost.

O co wagnerovcům jde? Je to, co v Rusku nyní sledujeme, skutečně pokus o puč a sesazení prezidenta Vladimira Putina?

Tento střet není úplně nový a nevychází z ničeho. Předcházely tomu měsíce mocenského střetávání mezi oficiálními strukturami typu ministerstva obrany a ruské armády právě s touto polovojenskou, polostátní společností wagnerovců, kteří nikdy nebyli úplně nezávislou silou a vždy podléhali do určité míry kontrole Moskvy tím, že byli vyzbrojováni oficiálními strukturami. Do určité míry ale působili ve svém vystupování autonomně.

V posledních měsících se vyhrocoval spor nejen o zdroje v podobě financí a vojenského vybavení, munice a tak dále, ale i v tom, komu budou vojáci oficiálně podřízeni. V posledních dnech se situace vyhrotila natolik, že se wagnerovci nepřipojili ke kadyrovcům, kteří oficiálně podepsali smlouvy s ministerstvem obrany a oficiálně se podřídili jeho kontrole. To tuhle situaci vyhrotilo a přivedlo do současného stavu.

Takže opravdu sledujeme pokus o puč a sesazení vedení země v čele s prezidentem Vladimirem Putinem? Nebo jde spíše o odpor proti velení armády?

Od počátku je to spíše to druhé. Na druhou stranu v posledních hodinách se situace vyhrocuje do té míry, že čím dál tím víc zaznívá kritika nejen vojenských struktur a vedení války, které nemá být efektivní a má být špatně řízeno a tak dále, ale i vůči politickému vedení. To je něco, co je trochu nové.

Jevgenij Prigožin možná ani nepředpokládal, že to dojde tak daleko. Situace se vyhrotila posledním Putinovým projevem, ve kterém prohlásil, že jde o zaprodání ruského národa, oportunismus, snahu vyvolat v Rusku konflikt, na který teď není správný čas v kontextu pokračující války Ruska proti Ukrajině. V tomhle ohledu bylo cítit, že se situace skutečně zásadním způsobem vyhrocuje a kritiky vůči osobě Vladimira Putina zaznívalo čím dál tím víc. Teď je to skutečně v pozici, že jdou dvě strany proti sobě. Když se o chování Jevgenije Prigožina mluví jako o puči či o vzpouře, tak jde o něco, co ruský prezident potvrdil a řekl, že toto chování potrestá.

  Kremelská propaganda v České republice. Další špionážní síť byla zlikvidována.

Mají bojovníci Jevgenije Prigožina dostatek sil na to, aby se dostali až k Moskvě? Podle posledních informací jsou ve Voroněži, která je od hlavního města Ruské federace vzdálená asi šest hodin jízdy autem.

Nechci to vyvracet, protože je to teoreticky možné, ale na co chci poukázat, je personální a logistická slabost, kterou oddíly Jevgenije Prigožina mají. To, že zajmou vojenské a občanské struktury v Rostově na Donu, který je od Moskvy velmi daleko, je jedna věc. To, že se posunou do Voroněže, je pro Moskvu určitě děsivější, nebezpečnější, ale je to stále dost daleko. Moskva má hodně času na to, aby se mohla na situaci připravit a poměrně efektivně se s ní vypořádat, protože wagnerovci musí využívat standardních cest, které jsou velmi snadným cílem pro ruské oficiální struktury a armádu. Problém je očividný. Nechci vylučovat, že se mu to nepodaří, ale jsem poměrně skeptický, protože faktory, se kterými hraje, jsou velmi negativní.

Prigožin sice může poukázat na to, že má 25 tisíc vojáků s bojovou zkušeností, ale pořád se to nerovná strukturám, které má k dispozici ruská armáda a může je zmobilizovat v poměrně krátkém čase. Moskva samotná je malou pevností, která je velmi ostře hlídaná a manévry v rámci protiteroristické operace probíhají v Moskvě od brzkých ranních hodin.

Co aktuální situace znamená pro další vývoj války na Ukrajině? Wagnerovci prý mají pod kontrolou všechna armádní stanoviště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině.

To je zásadní informace, na druhou stranu Jevgenij Prigožin ve svých posledních vyjádřeních zmínil to, že boje na Ukrajině nejsou touto situací zasaženy a operace pokračují tak, jak mají. Využil ale příležitosti zabrání těchto struktur a jeho kapacit, aby rozšířil kritiku oficiálních struktur.

  "Rosatom" odchází z České republiky

Myslím, že do určité míry to ale bude znamenat ochromení vojenských operací – minimálně v rétorické rovině a psychologické rovině toho, že se boje koncentrují v Rusku a pozornost také. Čím více se Rusové pohrouží sami do sebe a svých vlastních problémů, tak tím méně se mohou angažovat na Ukrajině samotné. Tím mají Ukrajinci větší prostor konat, a to zejména v tomto strategickém kontextu, že se připravují na zásadnější protiofenzivu, která má vypuknout. Může se ale zásadně urychlit, pokud by se situace rozvíjela v Rusku samotném.

Jak už jste zmínil, k celé situaci se vyjádřil ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj jde o zradu hrdinů z Donbasu. Jak populární jsou v Rusku wagnerovci? Berou je Rusové skutečně jako hrdiny?

Řekl bych, že spíše ano, a to právě kvůli tomu, že jestli se Prigožinovi něco dařilo, tak to nebylo nutně prosazování své vůle v rozhodovacím procesu nebo získání širšího mocenského postavení, ale právě hra na veřejné mínění, které se snažil naklonit na svoji stranu.

Šojgu a Gerasimov jsou osoby zodpovědné za vedení války, která se Rusku objektivně nedaří. Selhání jarní ofenzivy ruských sil na Ukrajině je tím posledním případem.

Wagnerovci jsou minimálně částí společnosti vnímáni poměrně pozitivně, a to právě v souvislosti s boji kolem Bachmutu, Soledaru a dalších měst, kde utrpěli zásadní ztráty, ale také se u proválečné části společnosti vyznamenali. To se ne vždy dá říct o ruských vojácích, kteří byli součástí pravidelných oddílů a nějak zásadně se nepředvedli.

Když se Rusku na Ukrajině nedaří, tak je neúspěch připisován oficiálním místům. To je důležité, pokud vnímáme vysokou míru nepopularity čelních představitelů. Sergej Šojgu a Valerij Gerasimov jsou osoby zodpovědné za vedení války, která se Rusku objektivně nedaří. Selhání jarní ofenzivy ruských sil na Ukrajině je tím posledním případem a Jevgenij Prigožin si velmi dobře uvědomuje, že je v opačném postavení.

  Volby do Spolkového sněmu. Rusko je proti.

Už v pátek večer Jevgenij Prigožin oznámil, že ruská armáda napadla jeho jednotky. Tím vlastně celá situace odstartovala. Došla vedení ruské armády s Prigožinem, který ho velmi často kritizoval, trpělivost?

Tohle je jeden z možných výkladů věcí. Řekl bych, že je to něco, co je uvěřitelné a poměrně realistické. V momentě, kdy se vyhrotí situace s ohledem na registraci wagnerovců jako žoldáckých oddílů vůči ministerstvu obrany, přeteče pohár trpělivosti jak silovým strukturám, tak dalším lidem v Kremlu a je vyslán povel k jejich izolaci, paralýze a postupnému vyřazení z bojů. Uvěřitelné to je, ale jestli se to odehrálo přesně podle not, které prezentoval Jevgenij Prigožin, nedokážu říct.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com