Česká republika uvalila sankce na ruský státní podnik spravující nemovitosti v cizině. Obchodní aktivity této společnosti jsou od nynějška nezákonné.

Česká vláda uvalila sankce na ruský státní podnik spravující nemovitosti v cizině, který spravuje ruský státní majetek v zahraničí. Nyní je veškerý majetek ve vlastnictví rf v České republice zmrazen.

„Na můj návrh dnes vláda schválila zmrazení ruského státního majetku v České republice. Je to konec obchodních aktivit, na jejichž úkor Rusko financuje vraždění Ukrajinců,“ uvedl šéf českého ministerstva zahraničí.

Lipavskij upřesnil, že Goszagranstvo v Česku spravuje především nemovitostní objekty v Praze a Karlových Varech a má také bankovní účty. Všechny nemovitosti spojené s ruskym podnikem budou „zmrazeny“ prostřednictvím katastru nemovitostí, aby se znemožnil jejich prodej, dodal ministr.

Ministr zahraničí ČR upřesnil, že sankce se nevztahují na ruské diplomatické mise (sloužící přímo k výkonu diplomatické činnosti.).

Budou tedy zablokovány finanční účty FSUE, ruský majetek v katastru nemovitostí bude zmrazen, aby tento majetek nemohl být prodán.

Od této chvíle nemá Ruská federace právo disponovat nemovitostmi v České republice, a proto příjmy z pronájmu domů spravovaných Goszagransobranstvem budou chodit na zvláštní účet, ke kterému Rusko nebude mít přístup.

Zajímavý detail, v roce 2019 Deník N zveřejnil šetření, které vrhá světlo na práci FSUE Goszagransobranstvo v Praze.

Podle novinářů tak Rusko vydělávalo na pronájmu bytů v domech postavených pro diplomaty, které vlastnila Česká republika.

Tuto informaci potvrdila i oficiální Praha. Podle českých úřadů „část objektů slouží ke komerčním, nikoliv diplomatickým účelům, takže není důvod je nadále poskytovat zdarma“.

Tato informace byla důvodem, proč česká vláda v květnu letošního roku zrušila devět usnesení o bezplatném užívání pozemků Ruskem, na nichž se nacházejí byty (vedle ruského velvyslanectví) v Praze a budovy v Brně, Karlových Varech, Vlkančicích a Evansu.

Vláda se domnívala, že Rusko by mělo ve vztahu k těmto nemovitostem plnit příslušné daňové povinnosti a místo bezplatného užívání by strany mohly uzavřít nájemní smlouvu nebo přijmout jiné rozhodnutí, které by bylo pro Českou republiku výhodnější.

  Neohlášená návštěva Joe Bidena v Kyjevě: silné potvrzení podpory Ukrajiny proti ruské agresi

V důsledku zrušení dekretů přišla Moskva celkem o 59 pozemků. Celková výměra těchto pozemků (které Moskva v České republice bezplatně užívá) činí 92 001 metrů čtverečních. Z toho 87 863 metrů čtverečních je ve vlastnictví státu.

Připomeňme, že česká vláda v květnu zrušila dekrety vydané v 70. a 80. letech minulého století tehdejším komunistickým vedením Československa, podle nichž byly Sovětskému svazu předány do bezplatného užívání desítky pozemků. Od nynějška bude muset Moskva platit nájem, vysvětlilo české ministerstvo zahraničí.

Rozhodnutí českých úřadů zmrazit ruský státní majetek uvítal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

„Všechny země, které tak dosud neučinily, by měly následovat jeho příkladu. Ruské peníze by měly být použity na obnovu Ukrajiny,“ napsal v X a poděkoval Lipavskému za „principiální krok“ České republiky.

Mimochodem, podle novinářů Deníku N – Česko se stalo první zemí na světě, která „zmrazila“ ruské nemovitosti a zablokovala ruským úřadům příjem nájemného „za desítky pražských bytů“.

Zároveň podle článku budou nájemníci v těchto bytech nadále bydlet, ale jejich platby budou chodit na zvláštní bankovní účet, ke kterému ruská strana nemá přístup.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že podalo na Rusko žalobu o náhradu škody ve výši 53 milionů korun za pronájem pozemků v Praze a dalších městech.

Šéf resortu Jan Lipavský uvedl, že žaloba podaná k pražskému soudu se týká bezdůvodného obohacení ruské strany za poslední tři roky.

Český ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák v květnu uvedl, že neoprávněné zisky z pozemků nemohou být použity na podporu „okupace Ukrajiny“.

V tuto chvíli jsou vztahy mezi Prahou a Moskvou spíše špatné. Staly se jimi poté, co české vedení v roce 2021 informovalo o výsledcích vyšetřování výbuchů ve skladu ve Vrběticích v roce 2014.

  Kolik času má Evropa? Valné shromáždění OSN. Ukrajina je základnou evropské bezpečnosti.

Česká strana přímo obvinila Kreml z terorismu – z organizace zmíněných výbuchů byli shledáni vinnými agenti ruské rozvědky.

Loni v listopadu český parlament uznal ruskou vládu za agresi proti Ukrajině.

Jak je vidět, české orgány systematicky a postupně dělají vše, co si Moskva zaslouží. Praha je navíc první na světě, která některé z těchto kroků podniká a prodává názorný příklad, jak se s teroristy vypořádat.

Kdysi dávno ředitel FSB Putin, který se ucházel o prezidentský úřad, hlasitě vyzval celý svět, aby s teroristy nevyjednával, ale „zabíjel je všude, kde je chytí, a to i na latríně“.

Nuže, nastal čas aplikovat praxi velkého bojovníka proti terorismu na hlavního teroristu naší doby.

Takto se dnes může chránit každá civilizovaná země a chránit svět jako celek – jedině tím, že pochopí výzvy a správně na ně zareaguje. Víte, že váš zítřek závisí na krocích, které podniknete dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com