Visegrádská skupina podporuje Ukrajinu.

Ministři obrany zemí Visegrádské čtyřky (Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko) a Středoevropské obranné unie (CEDC) pokračují v jednání v Praze.

Jednají o bezpečnostních otázkách souvisejících s válkou na Ukrajině a vývojem na Blízkém východě, jakož i o důsledcích těchto konfliktů pro střední Evropu a západní Balkán.

V pátek 8. prosince šéfka českého resortu obrany Jana Černohová uvedla, že země Visegrádské skupiny přijaly společnou deklaraci, v níž konstatují svou trvalou podporu Ukrajině.

Po jednání ministrů obrany České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska, tedy všech členů V4, Černochová uvedla, že je důležité Kyjev podporovat, protože snížení úrovně pomoci Ukrajině by bylo „signálem slabosti Západu“.

„Uděláme vše pro to, abychom zabránili porážce Ukrajiny, i když můžeme mít rozdílné postoje v agendě, zejména v rámci Visegrádské čtyřky,“ zdůraznila česká politička.

Dodal, že Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko budou i nadále podporovat Ukrajinu v boji proti ruské invazi způsobem, který každá země považuje za nezbytný.

Důraz byl kladen na odminování území Ukrajiny, zdravotnickou a humanitární pomoc.

Připomeňme, že Česká republika od července letošního roku vykonává roční předsednictví ve Visegrádské skupině a jednou ze tří hlavních oblastí činnosti Prahy je pomoc Ukrajině.

„Třetí prioritou je podpora nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny, pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a také obnova Ukrajiny,“ poznamenal český premiér Petr Fiala.

České předsednictví V4 upozorňuje, že je důležité poskytnout jasnou, pevnou a konkrétní podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, jejíž obyvatelé se od února 2022 brání ruské invazi.

Praha je evropskou lokomotivou podpory Kyjeva. Vedení České republiky – prezident a vláda – svými rozhodnutími dávají příklad skutečné a účinné podpory ukrajinskému státu, a tím povzbuzují další země, aby tento příklad následovaly.

Je důležité si uvědomit, že Praha se stala jakýmsi centrem celoevropské pomoci Ukrajině a není náhodou, že se zde koná právě probíhající schůzka šéfů obrany V4.

  Omezující opatření EU a České republiky v reakci na krizi na Ukrajině

Za zmínku stojí i to, že před čtrnácti dny se zde v Praze konalo setkání prezidentů Visegrádské skupiny, kde se rovněž hovořilo o Ukrajině.

Prezidenti České republiky Petr Pavel, Polska Andrzej Duda, Maďarska Katalin Novak a Slovenska Zuzanna Čaputová vyjádřili jednoznačnou podporu ukrajinskému lidu.

Koneckonců jde o společný zájem – podporou Ukrajiny se Evropa chrání. Ano, vyžaduje to určité výdaje, ale jde o bezpečnost a cena se nedá srovnat s tou, kterou dávají Ukrajinci.

„My platíme penězi, ale Ukrajinci platí krví,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Současně dodal, že pokud bude Ukrajina hrát podle pravidel, „v příštích letech budeme všichni platit mnohem vyšší cenu“.

Proto je dnešní podpora Ukrajiny příspěvkem k mírovým zítřkům pro celý kontinent a celý svět.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com