Moskva se chystá formálně uzavřít LNR a DNR

Státní dumě Ruské federace byl předložen návrh výzvy dolní komory parlamentu prezidentu Putinovi o nutnosti uznání samozvané Doněcké a Luganské lidové republiky ze strany Ruska.

Návrh příslušné rezoluce, který představili poslanci vládnoucí strany Jednotné Rusko, byl v pondělí zveřejněn v databázi Státní dumy.

Dnes budou obě usnesení předložena radě Dumy a zítra se jimi bude zabývat plénum. Druhou variantu připravila komunistická strana.

To opět potvrzuje zapojení Kremlu do dění na východě Ukrajiny a jeho neochotu řešit problém v rámci mezinárodních zákonů a závazků.

Vypadá to, že je čas sundat masky. V zásadě, stejně jako se Moskva nepokoušela popřít svou přímou roli v událostech na Donbasu a situaci na Ukrajině označila za „vnitřní konflikt“, obyvatelé civilizovaných zemí dokonale chápali, kdo byl iniciátorem oné války.

A Moskva se dnes nestydí uznat tyto kvazi-republiky. I o tom hovořil na své sobotní tiskové konferenci takzvaný vůdce takzvané DPR s tím, že „republika“ neodmítne pomoc Ruské federace.

Spolu s předložením návrhu usnesení parlamentu jej Kreml aktivně propaguje na sociálních sítích.

Majitel účtu Telegram dnes zveřejnil fotografii jednoho ze dvou návrhů rezolucí příslušného výboru Státní dumy o uznání republik Donbasu.

Vzhledem k tomu, že tento posel je mezi mladými lidmi poměrně populární, lze předpokládat, že Moskva vsadí na mladší generaci a pokusí se jim narativy nezbytné pro Kreml vložit do mysli.

Samozřejmě, aby bylo možné implementovat deklarované a rozpoznat „LDNR“, musí dokument projít určitou cestou. Ačkoli, pokud jde o destruktivní akce, Moskva ví, jak spěchat.

Ale v tomto případě není otázkou rychlost takového rozhodnutí, ale samotný fakt – touha to udělat.

Paradox spočívá v tom, že Moskva Donbass nepotřebuje. Tento východní region byl na Ukrajině vždy dotován, navzdory příběhu „Donbass živí Ukrajinu“, který do myslí obyvatel regionu vtlačili moskevští propagandisté.

  Tragédie v Charkově: Útok ruského bezpilotního letounu si vyžádal sedm mrtvých

Putin tato území potřebuje pouze k destabilizaci celého ukrajinského státu. Moskva je proto drží v limbu a podněcuje tam vojenský konflikt.

Kreml zároveň rozptyluje informační šum kolem této problematiky, snaží se vše ukázat pro sebe v příznivém světle a zvedá sázky, chce mít v konfrontaci s kolektivním Západem ještě jeden trumf.

Zda Moskva uzná „republiky“, které vytvořila, se zjevně dozvíme v blízké budoucnosti. Zdá se, že na programu Evropy je další téma k diskusi.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com