Rezignace šéfa žalobců Zemana je znepokojivá, tvrdí OECD. Benešová se ohradila

ct24.ceskatelevize.cz

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na svém webu vyjádřila znepokojení nad rezignací českého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Protikorupční pracovní skupina OECD poukázala na to, že Česká republika stále nedokázala zajistit nezávislost státních zástupců. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová tvrzení organizace odmítá.

Pracovní skupina připomněla, že Zeman ohlásil rezignaci po deseti letech ve funkci a že ji zdůvodnil údajnými tlaky ze strany ministryně spravedlnosti. Zaujal ji i fakt, že rezignace přišla několik týdnů poté, co se šéf žalobců veřejně vyjádřil k živému vyšetřování.

OECD ve zprávě konkrétně nezmiňuje, že hovořil o explozích ve vrbětickém muničním skladu. Poznamenává ale, že podle médií ministryně plánovala na Zemana kvůli tomuto jeho vyjádření podat kárnou žalobu.

„Proti zprávě OECD se ostře vymezíme v chystaném dopise. Jejich tvrzení o ohrožení nezávislosti soustavy státních zastupitelství odmítáme. Celé je postavené na vágním prohlášení odcházejícího nejvyššího státního zástupce, který svá tvrzení nikdy jasně nevysvětlil a nedoložil,“ vyjádřila se ministryně Benešová ke zprávě.

Možné vměšování politiků do pravomocí státních zástupců pokládá OECD za obzvlášť znepokojivé právě proto, že v Česku podle organizace nemají státní zástupci zajištěnou nezávislost.

Pracovní skupina dále napsala, že touto problematikou se v ČR zabývá od roku 2013, a to v souvislosti se schopností Česka dostát závazkům z protikorupční úmluvy OECD. Situaci chce skupina dále sledovat a případně zvážit další kroky.

Benešová hodlá Zemanova nástupce vybrat do konce tohoto měsíce, a to z řad státních zástupců. V neděli uvedla, že určitá jména včetně náhradníků už má připravena. Vládě chce k projednání předložit jednoho kandidáta, další bude mít v záloze. V užším výběru je podle ní například Zemanův první náměstek Igor Stříž.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

  Omezme očkovaným bezinfekčnost na 180 dní, navrhuje odborník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com